Bakgrundsbild

Vässa pennan – en utställning på turné

April 2019 kommer Bygdegårdarnas Riksförbunds nya vandringsutställning ha vernissage: Vässa pennan – en illustrationskonstutställning med EWK och samtida satirtecknare för demokrati och yttrandefrihet.

Vässad penna - (illustration: Max Gustafson)
Illustration: Max Gustafson

Den 6 november 2018 skulle Ewert Karlsson, mer känd under pseudonymen EWK, ha fyllt 100 år. Han var en internationellt erkänd satirtecknare, född och uppvuxen i Mogata socken, strax utanför Söderköping. I BR-sammanhang känner säkert några igen verken ”Trädet” och ”Bygdegården”.

Nu lyfter vi hans gärning och engagemang i fråga om alla människors rätt till ett bra liv, jämlikhet mellan könen och värnande om miljön. Vässa pennan är också en utställning som tar kampen för demokrati och yttrandefrihet och tar spjärn mot krafter som är däremot. Utställningen kommer att bestå av verk av EWK och flera samtida satirtecknare, utställningsmaterial och en miljö, allt packat och transporterat i en släpkärra.

Nu erbjuder vi föreningar och distrikt att ta del av och använda utställningen under 2019. Och att använda den är ett viktigt ord – för här finns möjligheten att skapa ytterligare diskussion, möten mellan människor och aktiviteter som berör områden som bland annat nämnts här ovan; demokrati, yttrandefrihet, jämlikhet, hållbarhet, alla människors lika värde.

Vässa pennan sker i samarbete och med stöd av olika organisationer: EWK-sällskapet, Arbetets Museum/EWK-museet/Centrum för politisk illustrationskonst, LRF, Galago, Kartago, Studieförbundet Vuxenskolan och Landlotten. Genom samarbete och medfinansiering lokalt och regionalt kan Vässa pennan utvecklas ytterligare på varje plats den besöker.

Äpple, illustration Ewert Karlsson - EWK
Används med tillstånd av bildrättsinnehavaren.
Utsällningskurator

Verksamhetsutvecklare konst- och kultur

Stefan Löfgren

070-347 43 86

stefan.lofgren@bygdegardarna.se