Bakgrundsbild

Vässa pennan – satirteckningar på turné över hela Sverige

Vässa pennan – en illustrationskonstutställning med EWK och samtida satirtecknare för demokrati och yttrandefrihet.

Vässad penna - (illustration: Max Gustafson)
Illustration: Max Gustafson

Vässa pennan – Bygdegårdarnas Riksförbunds nya vandringsutställning har vernissage lördagen den 13 april 2019 klockan 14.00. Utställningen invigs i Barkhyttans bygdegård, en av BR:s 1433 medlemsföreningar, som ligger i Hofors kommun, Gävleborgs bygdegårdsdistrikt.

(Se vidare turnéplan nedan)

Om EWK och utställningen

Den 6 november 2018 skulle Ewert Karlsson, mer känd under pseudonymen EWK, ha fyllt 100 år. Han var en internationellt erkänd satirtecknare, född och uppvuxen i Mogata socken, strax utanför Söderköping. I BR-sammanhang känner säkert några igen verken ”Trädet” och ”Bygdegården”.

Nu lyfter vi hans gärning och engagemang i fråga om alla människors rätt till ett bra liv, jämlikhet mellan könen och värnande om miljön. Vässa pennan är också en utställning som tar kampen för demokrati och yttrandefrihet och tar spjärn mot krafter som är däremot. Utställningen kommer att bestå av verk av EWK och flera samtida satirtecknare, utställningsmaterial och en miljö, allt packat och transporterat i en släpkärra.

Medverkande satirtecknare/konstnärer:

• EWK (Ewert Karlsson)
  • Max Gustafson
  • Sara Granér
  • Magnus Bard
  • Marja Nyberg

Nu erbjuder vi föreningar och distrikt att ta del av och använda utställningen under 2019. Och att använda den är ett viktigt ord – för här finns möjligheten att skapa ytterligare diskussion, möten mellan människor och aktiviteter som berör områden som bland annat nämnts här ovan; demokrati, yttrandefrihet, jämlikhet, hållbarhet, alla människors lika värde.

Vässa pennan genomförs genom stöd via Landlotten och LRF samt i samarbete med EWK-sällskapet, Arbetets Museum/EWK-museet/Centrum för politisk illustrationskonst, , Galago och Studieförbundet Vuxenskolan. Genom samarbete och medfinansiering lokalt och regionalt kan Vässa pennan utvecklas ytterligare på varje plats den besöker.

Äpple, illustration Ewert Karlsson - EWK
Används med tillstånd av bildrättsinnehavaren.

Turnéplan

13–21 april: Barkhyttans bygdegård

(Hofors kommun, Gävleborgs bygdegårdsdistrikt)

Vernissage lördag 13 april klockan 14.00
Vernissagetalare från BR: Per Lodenius (förbundsordförande)
Invigningstal av Ritva Snellman, kulturchef Hofors kommun

Lördag 13 april 14–16
Söndag 14 april 11–16
Onsdag 17 april 14–19
Torsdag 18 april 14–19
Fredag 19 april 11–16
Lördag 20 april 11–16
Söndag 21 april 11–16
Måndag 22 april 11–16

www.barkhyttan.se
www.bygdegardarna.se

Program i Barkhyttans bygdegård

Lördag 13 april
14.00 Vernissage med tal av Per Lodenius, ordförande i Bygdegårdarnas Riksförbund och Ritva Snellman, kulturchef i Hofors kommun.

Onsdag 17 april
19.00-20.30 Arena för samtal: ”Vad händer med yttrandefriheten?”

Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in till en samtalskväll om demokrati och yttrandefrihet.
Yttrandefrihet och ett fritt meningsutbyte är något vi tar för självklart i Europa, Sverige och Gävleborg. Likaså att skriva, teckna och publicera utan att först behöva censurera. Men det finns idag enligt många, olika saker som kan komma att hota detta – alltifrån det hårdnade samtalsklimatet till EU:s nya lagstiftning om internet. Hur mår det fria ordet egentligen idag och hur kommer det att se ut i framtiden?

Medverkande gäst: Bawar Ismail (ledarskribent Gefle Dagblad)
Samtalsledare: Emelie Lundin (Studieförbundet Vuxenskolan)

Fri entré. Alla är varmt välkomna!

Fredag 19 april
16.00 Filmvisning: Charlie Chaplins klassiska satirfilm ”Diktatorn” från 1940.
Läs mer om filmen Diktatorn på Wikipedia.

31 maj–2 juni: Gummifabriken, Värnamo
(BR:s förbundsstämma)

(Värnamo kommun, Jönköpings läns bygdegårdsdistrikt)

juni–augusti: Oaxen bygdegård