Bakgrundsbild

Corona-aktiviteter

Här hittar du aktiviteter som går att genomföra nu när vi alla uppmanas hålla fysiskt avstånd mellan oss och inte samlas många personer på samma plats.

UTOMHUS

Tipspromenad

Sätt upp en tipspromenad som går att gå under en längre period så att ingen behöver trängas vid frågorna. Genom att erbjuda ett digitalt alternativ för att svara på frågorna går de att skicka in på en gång. Det går också att hjälpas åt att göra själva tipspromenaden genom att skicka in sina förslag som någon sammanställer och skriver ut.

Digital träning eller utomhusträning

Flytta träningen eller yogapasset utomhus, det går att köra i nästan alla väder. Eller så kan ledaren vara i bygdegården och sända direkt därifrån eller spela in så att träningen kan göras när det passar.

Stegtävling

Samla på steg och skicka in i ett digitalt formulär som sammanställs. Bland alla som medverkat lottas det ut priser.

Konstrunda

Bjud in konstnärer att hänga sin konst innanför fönstren till bygdegården så kan besökaren vara utomhus och titta på verken.

Skattjakt

Sätt upp en skattjakt i närområdet.

Plogging

Gör vårfint i bygden och kombinera joggning och skräpplockning. Ta med en påse på joggingturen och uppmuntra fler till att göra detsamma.

MÖTAS DIGITALT

Bokcirkel

Välj ut en intressant bok, läs den och träffas sedan digitalt och diskutera.

Filmsamtal

Bestäm en film och ha ett videosamtal om den. Flera folkbibliotek har tjänster som gör det möjligt att låna filmer via lånekortet.

Pubkväll

Koppla upp med något verktyg för videosamtal. Sjung och berätta historier för varandra så blir det en pubkväll utan något fysiskt möte.

Musikquiz eller frågesport över webben

Sätt samman ett quiz på ett visst tema eller använd ett färdigt på Spotify. Uppmuntra deltagarna till fuldans!

Digitala charader

Funkar precis på samma sätt som vanligt!

Laga mat ihop – var för sig!

Laga samma maträtt och ha webbkamera på. Interaktiv matlagnings-tv där ni kan tipsa varandra och påminna om att det är klart i ugnen. Jämför hur er rätt blev och ät tillsammans över webben.

Auktion

Samla ihop en massa föremål, ta ett foto, lägg upp på webben och gör ett google-formulär och koppa till varje föremål – sen kan auktionen börja.

HOLKEN – byt grejer med varandra

Idén med en bokholk kanske fler att mött – en låda, ett skåp som är uppsatt på bygdegården utomhus. Där går det att ställa dit en bok som är färdigläst och ta med en annan att läsa. Ett sätt att dela med sig utan att behöva trängas eller möta någon annan.

Den här idén går ju att använda inom olika områden …

Bokholk

Alltså byt böcker med varandra.

Loppisholk

Här kanske det behövs en lite större holk där det går att ställa dit saker som inte används men kanske hitta något annat fint.

Fröholk

Byt frön med varandra. Skicka med ett odlingstips.

Sticklingholk

När fröet har blivit en växt kan det bli en stickling att dela med sig av.

FOLKBILDNING

Digital styrelseutbildning

Passa på att lära er något nytt och fräscha upp kunskaperna inom det ni redan kan! Ta kontakt med ett studieförbund för att hitta en riktigt bra kursledare. Fokusera på exempelvis möteskunskap eller likabehandling och ta inspiration från BR:s Likabehandlingsplan som finns här.

Digitala studiecirklar

Studieförbundet Vuxenskolan erbjuder folkbildning på nätet. Kika in på deras hemsida www.sv.se och hitta studiecirklar över hela landet. De ger också tips på olika digitala scenkonstarrangemang. Gör en egen studiecirkel där ni tar upp något ämne som intresserar er – odla i trädgården, skriva poesi, måla med olja, fönsterrenovering eller en bokcirkel. Vill ni lära er mer om att bli digital – titta på programmet Seniorsurfarna som sänds på SVT och finns att se när som helst på SVT-Play. Studieförbundet Vuxenskolan har varit med och tagit fram ett utbildningsmaterial.

SKAPANDE

Grafittifestival

Om det finns en asfalterad parkeringsplats – köp in gatukritor och uppmuntra att fylla ytan med graffiti. Spänn upp plast mellan några träd eller bygg en grafittivägg av trä där ortens blivande och nuvarande konstnärer kan skapa ett gemensamt konstverk.

Gerillastickning

Med lite garn och några stickor går det att slå hela världen med häpnad. Uppmuntra till att sticka in lyktstolparna eller staketet kring bygdegården.

Fototävling

Fota bilder på olika teman i bygden inom en viss tid. Mejla sen in bilderna eller lägg upp dem på Instagram med bygdegårdens hashtag (#). Bilderna blir en digital fotoutställning där antingen de som tittar eller en jury får utse vinnaren.

DIGITALA KULTUREVENEMANG

Författarsamtal

Engagera en författare att ha ett samtal kring sin senaste bok eller sitt författarskap. Kanske kan hen besöka er bokcirkel där ni läst hens bok. Rekommenderade arvoden finns här forfattarforbundet.se/radgivning/
arvodesrekommendationer/framtradandearvode

Scenkonstföreställning

Flera nationella och regionala kulturinstitutioner har lagt ut sina föreställningar på nätet (Operan Play, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och flera länsteatrar – www.lansteatrarna.se/nyheter/scenkonsten-pa-lansteatrarna-flyttar-ut-pa-natet) som går att se hemma. Andra som till exempel Norrdans gör besök i sitt upptagningsområde. Ta också kontakt med er favoritteatergrupp, din favoritartist eller favoritdansgrupp (det går att hitta många via scenkonstportalen.riksteatern.se) och fråga om de kan göra ett digitalt framträdande. Kom överens om ett gage och vilka plattformar rättigheterna gäller – kan ni till exempel streama via er Facebooksida, göra ett utskick till era medlemmar).

Högläsning

Koppla upp er via exempelvis er Facebooksida och ha högläsning ur en bok. Ni kanske kan dela upp så att flera olika läser ett kapitel var. Välj en “klassiker”, det vill säga äldre litteratur så blir det inte fråga om någon upphovsrätt, välj en författare som till exempel Elin Wägner eller August Strindberg (upphovsmannen ska ha varit död i minst 70 år).

VÅRSTÄDNING

Superstädning

Gör en lista över alla skrymslen och vrår i och utanför bygdegården – var och en tar varsin del och gör superfint.

SAMVERKAN OCH SAMARBETE 

Ta kontakt

Digitalt eller inte – samverkan och samarbete ger så mycket mer. Ta kontakt med Studieförbundet Vuxenskolan för tips och verktyg. Prata med någon samverkanspart – trädgårdsföreningen, kulturföreningen, fotoföreningen, teaterföreningen och så vidare. Kontakta kommunens kulturförvaltning. Prata med någon regional scenkonstinstitution eller regional konsulent inom teater, dans, musik eller film.

Ställ inte in – ställ om!

De aktiviteter som skulle ha gjorts – hitta på ett alternativt sätt att genomföra dem. Tänk: Vad går att göra ändå, så att allt inte blir deppigt och tråkigt.