Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Viskonsert med allsång i Sibräcka

Sibräcka Bygdegård har efter en lång pandemipaus bestämt sig för att återigen arrangera kulturprogram. Först ut, den 19 november, var en viskonsert med allsång på lördagskvällen, då visgruppen 4 X stod på scenen.

Gruppen består av Eva Olivia Samuelsson från Göteborg, Ann-Britt Karlsson från Vänersborg samt Birgitta och Anders Gunnarsson från Grundsund. Gruppen bildades sedan alla träffats på Visans Vänner i Uddevalla. 4 X presenterade både egna och mera kända visor. Det var ett omväxlande program med olika instrument och en blandning av visor med både roliga, allvarliga och eftertänksamma texter.

Inledde med allsång

Gruppen inledde med allsång ”Si god afton och god kväll”. Första delen av programmet hade sjö- och havstema, passande på Tjörn naturligtvis. Det blev en norsk sjömansvise, Anders sjöng en rolig visa om tre präster med en verklig knorr på slutet och Birgitta fortsatte med en egen visa om när hennes far, som var skutskeppare på 1950-talet, råkade ut för en snöstorm. Därpå följde en egen tonsättning av Måsen, en dikt av bohusskalden Fredrik Nycander. Ann-Britt sjöng ”Lugnare vatten” av Kjell Höglund och Eva Oliva en svensk översättning av en norsk visa: ”Har du fyr?” Första avdelningen avslutades med en rapp om sill och visor om surströmming och sill.

Sillsmörgåsar

I pausen serverades naturligtvis jättegoda smörgåsar med sill innan programmet fortsatte med ”Känn efter” som berör den stress vi ofta känner idag och vikten av att ta det lugnt. ”Sköna mänskor” beskrev människorna som böcker i ett bibliotek, man ser bara bokryggen och inte innehållet. Så blev det allsång med Sonya Hedenbratts klassiker ”Låt hjärtat va’ me’”. Återigen humor i en Hasse & Tage-låt samt ”Folkvisa från bortre soffhörnet”, som i folkviseton beskrev dagens problem med strejkande TV-bild. Svenska akademien kom med på ett hörn i Kristina Lugns text till Benny Anderssons melodi ”Nu mår jag mycket bättre”. Programmet avslutades med Ann-Britts ”Jag vill ropa inte viska” – ett aktuellt inlägg i jämställdhetsdebatten. Publiken klappade fram ett extranummer om Ella på Knippla.

 

Från Lerum och Vänersborg

Ett 50-tal personer hade tagit sig till Sibräcka denna kväll för att lyssna till skönsjungande 4 X, en del till och med ganska långväga ifrån som Lerum, Kungälv, Vänersborg och Uddevalla. Arrangörerna i Sibräcka bygdegård tycker att kvällen blev väldigt lyckad och man kommer att fortsätta med flera kulturprogram framöver. ”Håll ögonen öppna på Facebook, på kommunens evenemangssida och på affischer i framtiden så ni inte missar våra fina program” säger man från bygdegårdens styrelse.