Vår bygdegård

Lite historik:

1907-1908. Nuvarande skolhus byggs och innehåller två skolsalar; små- och storskola samt lärarbostäder. Skolan är en typisk B-skola, där barn i olika årskurser har undervisning tillsammans på folkskola/grundskolenivå.

1950-1951. Skolbyggnaden renoveras och moderniseras och anses vid den här tiden vara i ”toppskick”. Huset förses med badrum och toaletter och värmeledningar för uppvärmning med koks.

1961. Skolverksamheten upphör.

1978-1985. Föreningen Byalaget bildas och finns i skolbyggnaden tillsammans med flera andra lokala föreningar; Samfällighetsföreningen, Flitiga händer och Bastuföreningen. Lärarbostäderna renoveras och hyrs ut och blir för många ungdomar i byn den första egna ” lyan”.

1985. Kommunen som äger fastigheten planerar nu att sälja den på den öppna bostadsmarknaden. Nu är det bråttom att behålla och bevara byggnaden. Sättraby bygdegårdsförening bildas i oktober och tar över driften och ansvaret för fastigheten.
Nu fylls lokalerna med aktiviteter för alla. Här möts vi, i både glädje och sorg. Bygdegården betyder mycket och är idag 2019, en samlingsplats för ca 200 medlemmar i föreningen.

1986. Föreningen Byalaget upphör. Kapital och inventarier överförs till den nybildade föreningen Sättraby bygdegårdsförening.

1998-2012. Delar av lokalerna hyrs ut till Föräldrakooperativet Igelkotten som bedriver förskoleverksamhet.

2012-2019. Vår bygdegård får under flera år en rejäl ansiktslyftning. Med hjälp av bidrag från kommun, Roslagens sparbank och EU kan vi renovera lägenheterna, bygga altan, bygga nytt kök, slipa golv, måla fasaden, måla staket, måla invändigt, montera ny belysning, byta ut möbler och sätta upp nya gardiner och ljuddämpande draperier i stora salen.