Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Konstprojektet ”Havet som, omger oss”

Under sommaren i Ornö bydgegård pågår vår del av ”Havet som, omger oss”, ett långsiktigt samverkansprojekt med landsbygd och utveckling i fokus, med konst som metod bidra till lokalt ledda frågor om skärgårdsmiljö och ansvar.

Havet som omger oss
Klicka på bilden för att ladda ned projektets broschyr

Havet som, omger oss är en dialogprocess och samskapande konstutställning mellan konstnärer, bygdegårdsföreningar och andra lokala aktörer i Stockholms läns skärgård. Platsspecifika konstverk görs i Stockholms läns skärgård på Singö, Björkö, Rådmansö, Möja, Nämdö, Muskö, Bullerö, Ornö, Djurhamn och Oaxen.

Yrkesverksamma svenska och internationella konstnärer är inbjudna att tillsammans med det lokala civilsamhället och aktörer samla och lyfta lokala frågor som vidare gestaltas och blir konstverk. Konstverken är tillgängliga för publik under sommaren och bjuder in boende och tillresta att delta.

Under sommaren på Ornö arbetar Malin Franzén med verket Att skapa eller betrakta skuggor vilket en del av konstutställningen Havet som, omger oss. Den 11 Juni var det invigning på Ornö bygdegård. Konstnären Malin Franzén ställde ut grafiska tryck och målningar på papper tillkomna vid våtmarker i Gnesta, Venedig och Palermo. Sedan gick vi till Ornö museum och tittade på Ornökonstnären Kaju von Kochs klippta silhuetter och Malin gav en introduktion till silhuettklippningens historia (psaligrafi). Programmet fortsatte vid Lervassaviken där Anders Jansson berättade om fiskevårdsprojektet Gäddfabriken på Ornö. Utifrån Anders berättelse om situationen i sjön och våra egna intryck av våtmarken klippte vi silhuetter som minnesdokument av dagen. Siluetterna går nu att se på dörren till biblioteket i bygdegården.

Under sommaren fortsätter Malin Franzén att uppsöka ett antal platser på och runt Ornö för att med metoden siluettklippning utforska det som försvunnit och det som alltjämt dröjer sig kvar från det förflutna. Hon kommer hålla öppna workshops på olika platser på ön som bla. Stunnträsk och om möjligt en båttur till fågelön Skrakholmen då alla är välkomna att klippa silhuetter tillsammans. Programmet kommer publiceras på Bygdegårdens hemsida längre fram, ungefärliga datum är 16-21 Juli och 10-15 augusti. I augusti kommer Malin att arbeta på plats i bygdegården med en skuggteater utifrån de siluetter som klippts av deltagarna under sommaren.

Håll utkik i vår aktivitetskalender där kommande workshops kommer läggas upp så snart tid och platser är bokade.

Man kan även följa hela projektet och se vilka andra aktiviteter som pågår i skärgården på Havet som, omger oss Facebooksida.

Välkomna!