Bygdegårdarnas Riksförbund är ett partipolitiskt och religiöst obundet förbund som samlar och företräder 1 469 bygdegårdsföreningar från Karesuando i norr till Beddingestrand i söder. En bygdegård är en allmän samlingslokal som är öppen för alla som delar de demokratiska värderingar som förbundet vilar på.
Föreningarna arrangerar varje år mängder av aktiviteter som stärker gemenskapen och skapar värde för lokalsamhället. Förutom egna arrangemang hyrs bygdegårdarna också ut till företag, föreningar, kommunal verksamhet och privatpersoner för allehanda möten, sammankomster och verksamheter. Största inkomstkällorna för föreningarna är uthyrning och entréavgifter, försäljning, medlemsavgifter med mera. I nuläget utgör endast en mindre del offentlig finansiering. Största utgiftsposterna är drift och underhåll av fastigheterna.
Fastigheterna ägs och förvaltas av föreningarna själva. Det totala försäkringsvärdet uppgår till 14 miljarder kronor. Fastighetsbeståndet har en snittålder på 50 – 100 år. En genomsnittlig bygdegård är 375 kvadratmeter med en tomt om ca 5 000 kvadratmeter, variationen är dock stor. Hälften av husen är byggda som bygdegårdar, andra har tidigare varit skolor, missionshus, försvarsanläggningar med mera. 92 procent av bygdegårdarna är tillgänglighetsanpassade.
De allra flesta bygdegårdsföreningarna är ideella föreningar som drivs av ideella krafter. I vissa fall finns sommaranställda eller deltidsanställda vaktmästare. Bygdegårdarna sjuder av idéer och ideellt engagemang, men kan också ha utmaningar i att få tiden att räcka till, att hitta finansiering och att leva upp till lagkrav kring fastighetsägande, systematiskt brandskyddsarbete med mera.
Bygdegårdarnas Riksförbund har förbundskansli på Kungsholmen i Stockholm och ett försäkringskansli i Varberg i Halland. På förbundskansliet arbetar tio personer och på försäkringskansliet arbetar tre personer på deltid. Vår nya strategiska fastighetsförvaltare kommer att utgå från antingen försäkringskansliet i Varberg eller förbundskansliet i Stockholm.
Uppdragsbeskrivning
Som strategisk fastighetsförvaltare hos oss ansvarar du för utbildning, information och rådgivning till våra 1 469 medlemsföreningar i fastighetsrelaterade frågor och hållbarhetsfrågor. I uppdraget har du företrädesvis kontakt med föreningarnas ideella krafter. Det kan handla om att utbilda och stötta dem kring Boverksansökningar, ansökningar om finansiellt lokalstöd från Allmänna arvsfonden med mera. Föreningarna kan exempelvis ansöka till Boverket om investeringsstöd och bidrag för tillgänglighetsanpassning. Många medlemsföreningar hör av sig avseende direkta fastighetsfrågor exempelvis byggprojekt och tekniska lösningar. Rådgivning i dessa frågor ingår i uppdraget.
I uppdraget arbetar du också proaktivt för att ge föreningarna verktyg att anta ett långsiktigt fastighetsägarperspektiv. Du tar tillsammans med övriga kollegor fram guider, lathundar och mallar som hjälper föreningarna att leva upp till lagkrav och egna ambitioner kring underhållsplanering, uthyrningsfrågor, energi, tillgänglighetsanpassning med mera. Förbundskansliet genomför kontinuerligt livesända samtal till rörelsen och du kommer även att hålla i samtal som rör fastighetsrelaterade frågor. Du producerar artiklar om fastighetsfrågor till nyhetsbrev och tidningen Bygdegården. Hållbarhetsarbetet är viktigt inom bygdegårdsrörelsen och du kommer även att arbeta med vår hållbarhetsdiplomering.
I uppdraget ingår att vara med i vissa av förbundskansliets övriga uppgifter och samverkan med övriga verksamhetsområden inom kansliet såsom beredskap, konst/kultur/film med mera. Förbundschef är din närmsta chef och inriktningen på arbetet styrs också av de verksamhetsmål som förbundsstämman fastställer.
Bygdegårdarnas Riksförbund har under senare år tagit initiativ till att samla företrädare för de ideella fastighetsägarna och ser att det gemensamma påverkansarbetet gentemot riksdag och regering är prioriterat och ger effekt. Nuvarande innehavare av denna tjänst kommer att på timbasis under en övergångsperiod fortsätta arbetet med dessa frågor som senior rådgivare. För bygdegårdarnas del innebär denna lösning en fokusering och förstärkning av prioriterade fastighetsfrågor: underhåll, bidrag och påverkan.
I tjänsten ingår en del resor till föreningar och distrikt i hela landet. Kvälls- och helgarbete förekommer.
Om dig
Kvalifikationer
- Goda kunskaper om fastighetsunderhåll, lagar och föreskrifter som reglerar fastighetsförvaltning, projektering, hållbarhetsfrågor, energifrågor, tillgänglighetsanpassning och avtalsfrågor.
- Relevant eftergymnasial utbildning inom fastighetsrelaterat område exempelvis fastighetsförvaltning eller byggteknik eller motsvarade kunskaper.
- Erfarenhet av arbete med fastighetsfrågor.
- Erfarenhet av föreningsverksamhet och förståelse för ideella föreningars förutsättningar.
- Erfarenhet av att arbeta konsultativt för att stötta föreningar i deras utveckling.
- Erfarenhet av projektledning med budgetansvar och administrativt arbete.
- God förmåga att prioritera och strukturera arbetsuppgifter.
- God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift.
- Vana att värdera, strukturera och förmedla information.
- B-körkort
Meriterande
- Erfarenhet av arbete kring bidragsansökningar och myndighetsdirektiv.
- Förmåga att skapa engagemang och långsiktigt goda relationer.
- Vana att leda träffar och workshops med mera och trivs med att tala inför publik.
Omfattning
Heltid, tillsvidareanställning. Tillträde enligt överenskommelse.
Övrigt
Målstyrd arbetstid med sex veckors semester. Bygdegårdarnas Riksförbund är medlem i Fremia och vi har kollektivavtal med Unionen, tjänstemannaavtalet. Individuell lönesättning, ange löneanspråk i ansökan. Vi erbjuder friskvårdsbidrag om 4 000 kronor per år. Vi erbjuder möjlighet till viss distansarbete. Bygdegårdarnas Riksförbund tillämpar provanställning 6 månader.
Placeringsort
Vi ser att du sitter vid försäkringskansliet i Varberg eller förbundskansliet i Stockholm.
Vill du veta mer?
För mer information kontakta förbundschef Kenneth Lundmark kenneth.lundmark@bygdegardarna.se 072-519 20 62 eller nuvarande tjänsteinnehavare Ulph Lundgren ulph.lundgren@bygdegardarna.se 070-440 38 96 eller Sara Läkk vid försäkringskansliet sara@foreningsforsakringar.se 076-196 19 24
Unionen lokalt Stefan Löfgren 070-347 43 86 stefan.lofgren@bygdegardarna.se eller Anna Öhman 070-440 89 42 anna.ohman@bygdegardarna.se
Ansökan
Skriftlig ansökan bestående av personligt brev samt CV skickar du via e-post till info@bygdegardarna.se senast onsdag 25 september 2024.