Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Historik

Lindersborgs bygdegård byggdes 1911 som en samlingslokal för den då fem år gamla nykterhetslogen, Dunkers Nykterhetsvänners Byggnadsförening. Trots att stockarna inte kostade mer än 2 kronor styck uppgick byggnadskostnaderna till 2000 kr. Med tanke på att föreningens intäkter t ex år 1908 bara uppgick till 62 kr och 17 öre var det ett stort åtagande och det gällde att ta banklån på Sörmlandsbanken och tjäna pengar på att hyra ut den nybyggda samlingslokalen.

Hyresgäster som Logen Skunderns Näckros fick gärna ha möten och fester på Lindersborg och biografuthyrning gav en del inkomster men många intresserade hyresgäster tvingades man tacka nej till. Byggnadskommittén hade nämligen redan från början bestämt att endast föreningar anslutna till en Nykterhetsloge fick lov att hyra byggnaden. Alla Socialistiska föreningar var självklart också bannlysta! Många hyresintäkter gick föreningen miste om på grund av dessa rigorösa bestämmelser men ändå kunde lånet på 1500 kronor betalas tillbaka redan 1921.

Det kan utläsas ur efterlämnade papper att det ständiga behovet av reparationer och modernisering och därmed sammanhängande pengabrist blev ett stående problem genom de närmaste 25 åren. Huset elektrifierades 1935 för 180 kr men 1942 blev det riktig kris och frågan om husets försäljning väcktes. Istället inbjöds bygdens föreningar att teckna aktier, men det fanns inget större intresse eftersom husets läge betraktades som oattraktivt.

En syförening bildades 1947 för att förbättra ekonomin genom handarbetsfliten och år 1950 drog den in 961:55 vilket räckte till ny kaffeservice, kaffepannor, kokplattor och vaxduk till borden. Med hjälp av bidrag från Dunkers kommun kunde man i alla fall bygga ett uthus samma år. Huset fick även vaktmästarbostad, telefon och riktig vattenförsörjning. Men lilla rummet och köket hyrdes ut till reguljära hyresgäster. När huset var uthyrt fick de helt enkelt flytta på sig!

Fr o m 1959 övergick den ekonomiska föreningen Dunkers Nykterhetsvänners Byggnadsförening efter över 50 års verksamhet till en ideell förening Lindersborgs Bygdegårdsförening. Inga stora förändringar – samma styrelse! Men kanske mer fester eftersom inte enda droppe av alkoholhaltiga drycker hade serverats under alla dessa år. Ett tecken på fler fester är kanske att man samma år anlade parketten i stora salen som nötts av dunkerbornas dansglada fötter sedan dess.

Under de drygt 50 år som gått sedan Lindersborgs bygdegårdsförenig bildades har huset fortsatt att moderniseras. Utedasset försvann för gott 1977, elvärmen kom 1986 och 1993 blev det större kök, handikapptoalett och hörslinga. Föreningen utvecklade under andra halvan av 1900-talet en rad traditionella aktiviteter vid Lindersborg. Valborgsmässofirande, midsommarfester, 4H sommarläger och Centerpartiets fantastiska julfester för alla generationer då man åt, lekte och dansade tillsammans. Dessa traditioner har tyvärr försvunnit förutom Valborgsmässofirandet som fortfarande är bygdegårdsårets stora händelse med 80 – 100 besökare.

Teater på Lindersborg är också en långvarig tradition. Omnämns första gången 1966 då Stockholms Folkteater framträder.. Höjdpunkten när det gällde teater uppnåddes nog under 80- och 90-talen då styrelsen deltog på scenen med bejublade framträdanden. Nu utgör styrelsen snarare en del av den entusiastiska publiken.

I och med landsbygdens avfolkning, en större rörlighet och många samlingslokaler att hyra i Malmköping och Flen har bygdegården upplevt en svacka i intresset. Omkring 2000 var det endast 50 hushåll som var medlemmar men år 2013 är vi uppe i det dubbla – 100 hushåll (165 medlemmar). Dunker och inte minst trakterna kring Skundern har blivit en inflyttningsbygd. En sådan behöver samlingslokaler och Lindersborg står väl rustat för att möta dagens behov med en stor scen, en utmärkt ljudanläggning och ett välutrustat kök.

Sedan föreningen bildades 1959 har den haft följande – manliga! – ordförande:

1959 – 1965                          Åke Svensson

1965 – 1975                          Erik Karlsson

1975 – 1995                          Sigvard Jonsson

1995 – 2007                          Per-Åke Bengtsson

2007 – 2018                          Pär Pettersson

2018 –                                   Lennart Pettersson (Tf)