Tägnegatan 3, Bygdegården

Tollstad 2:20,

Byggår 1938. Föreningslokal.

Förvärv skedde 1937 och året efter byggde byggmästare Erik

Petersson och hans son Ewald den ursprungliga fastigheten åt

Föreningen Hästholmens Föreningslokal u p a. Den beskrivs 1948 som en fastighet på 1 075 kvm, taxeringsvärdet var 16 100 kr,

Byggnaden i trä. I huset fanns en större samlingslokal, en dito mindre och ett maskinrum inrett för biograf apparat. Ordförande och föreståndare i föreningen var då Martin Kratz.

Under en period användes huset för lackering av de möbler, som gjordes i snickerifabriken bredvid.

1979 blev det åter allmän lokal i huset. Då startade Hästholmens bygdegårdsförening sin verksamhet. På 1990-talet köpte föreningen fastigheten av dåvarande ägaren Ödeshögs kommun. 2001 byggdes huset till mot Alvastrahus. Föreningen fick en kontorsbarack av Hallins i Ödeshög och denna byggdes samman med det ursprungliga huset. Även då var Ewald Petersson med.

I länsmuseets inventering 1983 står att läsa att bygdegården är klädd med faluröd lockpanel under sadeltak belagt med korrugerad plåt. Den har slammad stengrund, vita tvåluftsfönster med mittpost och blåmålad panelad dörr samt är tilläggsisolerad.

Till byggnaden hör ett uthus men detta nämns inte 1983.

Trädgård: Gräs, björkar.

I dag används bygdegården till olika verksamhet – teater, musik, fester, pingis, dans, gymnastik, allmänna möten och diskussioner, föredrag, utställningar, ja, det mesta.

Vill man hyra lokalen bokar man den hos Gunnel Kellander 0703223024

Hästholmens bygdegårdsförening och byalag  2020