Bakgrundsbild

Nominera till Årets bygdegårdsförening

”Bygdegården är ett hus, en mötesplats, en lokal lokal, som har många olika utseenden, namn och innehåll. Det kan vara ett stort hus, ett litet hus, en nedlagd skola eller ett nybyggt hus. Bygdegården finns ofta på landsbygden, men kan också finnas i staden.”

Från Vår idégrund, antagen av Bygdegårdarnas Riksförbunds stämma 2019

Alla bygdegårdar är allmänna samlingslokaler samtidigt som alla bygdegårdar är unika i sitt utseende och verksamhet. Utmärkelsen Årets bygdegårdsförening syftar till att lyfta upp goda exempel och visa på den mångfald som finns i bygdegårdsrörelsen. Vad är unikt med just din bygdegård?

För att kunna få utmärkelsen Årets bygdegårdsförening behöver föreningen uppfylla följande kriterier:
  • Driver en funktionell och tillgänglig allmän samlingslokal.
  • Arbetar aktivt för att inkludera fler i det demokratiska föreningslivet och samordna initiativ för utveckling i bygden.
  • Erbjuder ett brett utbud av aktiviteter för alla – av externa arrangörer och/eller som egen verksamhet.
  • Bidrar till en långsiktig hållbar utveckling genom att välja miljöanpassade lösningar i drift och vid underhåll samt innehar giltigt miljödiplom via BR.
  • Har en uppdaterad hemsida och är aktiv på hemsida eller sociala medier.
  • Kan påvisa något särskilt som hänt det senaste året eller åren som utmärker denna bygdegårdsförening.
Följande kriterier kan stärka kandidaturen ytterligare:
  • Har gjort en insats för att nå nya målgrupper.
  • Har barn- och ungdomsverksamhet.
  • Innehar giltigt ungdomsdiplom via BR.
  • Är aktiv i lokalsamhället genom att utveckla livskvalitet och attraktionskraft i bygden.
Gör så här för att nominera

Följande kan nominera till Årets bygdegårdsförening:

• Medlemsförening i Bygdegårdarnas Riksförbund
  • Bygdegårdsdistrikt
  • Enskild person med koppling till Bygdegårdarnas Riksförbund

Nomineringen ska skickas digitalt via nomineringsformuläret senast 28 februari. Komplettera gärna nomineringen med extra material, så som tidningsurklipp eller länkar till digitala artiklar, årsrapport eller annan dokumentation om föreningen. Dessa kan mejlas eller postas in till förbundschef. Eftersom Årets bygdegårdsförening är föreningen med det lilla extra just i år behöver det framkomma i nomineringen.

Nomineringen gäller för innevarande år, vilket innebär att man kan inkomma med en ny nominering flera år i rad. Det finns inga begränsningar för vilka föreningar man kan nominera, det är med andra ord tillåtet att nominera sin egen förening.

Nominera via detta formulär:

forms.gle/Be6JCS6R7dHhM1BL7